Savez Srba Slovenije uputio inicijativu za mogućnost uvođenja registra nacionalne i verske pripadnosti

30

Savez Srba Slovenije uputio je Vladi Republike Slovenije formalnu inicijativu za preispitivanje mogućnosti o uvođenju registra verske i nacionalne pripadnosti, saopštila je danas ta organizacija i dodala da je Inicijativa u pisanoj formi prosleđena Službi za zakonodavstvo i Kancelariji za pitanja narodnosti.

Predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović istakao je da je strateški cilj ove inicijative da se svim građanima Slovenije omogući da se slobodno izjasne o svojoj verskoj i nacionalnoj pripadnosti kao i da, ukoliko žele, taj njihov podatak bude evidentiran od strane nadležnih institucija u posebnom registru.

“Na taj način država bi imala jasne i pouzdane podatke o verskoj i nacionalnoj strukturi stanovništva što bi moglo da posluži kao adekvatan i legitiman pravni osnov nadležnim institucijama prilikom sprovođenja i utvrđivanja rezultata popisa stanovništva”, rekao je Kokanović.

Prema njegovim rečima, izjašnjavanje o verskoj i nacionalnoj pripadnosti je od strateškog zna..

The post Savez Srba Slovenije uputio inicijativu za mogućnost uvođenja registra nacionalne i verske pripadnosti appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article