San Vito al Tagliamento – izložba u čast Miloša Crnjanskog: „ O bunkeru i o ružama – stazama Prvog svetskog rata“

105

04. novembar 2020.godine

“Il Friuli”:

“U mestu San Vito al Tagliamento prezentovan je projekat koji detaljnije opisuje događaje koji su se odnosili na Opštinu nakon poraza kod mesta „Caporetto“. U parku koji nosi naziv „Parco Rota“, prezentovan je projekat pod nazivom „O Bunkeru i o ružama – stazama Prvog Svetskog Rata“, čiji je cilj produbljivanje tematike koja se odnosi na Opštinu San Vito al Tagliamento nakon poraza kod mesta „Caporetto” a tiče se istorijskih činjenica da je upravo Palata Rota, zgrada u kojoj se nalazi današnje sedište Opštine, bila je sedište Vojne Austrougarske Komande 1917-18, povereno fedmaršalu Svetozaru Boreviću od strane Nadvojvode Franceska Salvatorea i od samog Imperatora Karla I Austijskog.
Ovo je prilika da se obelodane pojedine činjenice, a to je da se u ovoj austrijskoj komandi, u mestu San Vito, nalazio značajan deo fotografske arhive mesta u kojima se ratovalo i da se ove fotografije danas čuvaju u Beču. Sa kulturne tačke gledišta, ovo je bila pri..

The post San Vito al Tagliamento – izložba u čast Miloša Crnjanskog: „ O bunkeru i o ružama – stazama Prvog svetskog rata“ appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article