Samarija – grčka klisura puna istorije i prelepe prirode

187

Grčka je najpoznatija po plažama i moru, po bogatoj kulturno-istorijskoj baštini, ali tamo postoje i drugi sadržaji i prirodne lepote koje turisti nisu imali priliku da upoznaju. Jedna od takvih lepota je i klisura Samarija na Kritu

Klisura Samarija je jedna od najdužih klisura u Evropi. Duga je 13 kilometara, neki kažu čak 16 kilometara, i nalazi se na ostrvu Krit, u Belim planinama na zapadnoj strani ostrva u okviru istoimenog nacionalnog parka. Ova klisura je dobila svoje ime po crkvi posvećenoj Bogorodici koja se nalazi u napuštenom selu Samarija usred klisure.

View this post on Instagram

Toujours pas de motif de dérogation « photo Instagram » validé par le Ministère de l’Intérieur. Aucun problème. J’ai du stock. – – #samaria #samariagorge #nationalpark #mountains #mountainscapes #hiking #hikingadventures #greece #island #omalos #greekislands #mountainroad #greekmountains #crete #creteisland #topcretephoto #topgreecephoto #welovecrete #destinationcrete #allincrete #chaniacrete #visitcrete #chania #chaniagreece #greekisland

A post shared by Kévin ▪ (@kevin.cmp) on

Legenda kaže da je ovaj prirodni fenomen nastao kada se Titan na svom dugom pešačenju po ostrvu umorio, pa je seo je da se odmori. Naslonio se na brdo kako bi odremao i odmorio, ali je bio toliko težak da je sve puklo od težine, pa je tako i zemlja ostala podeljena na dva dela. Dubina klisure varira i u najdubljem delu iznosi oko 300 metara, dok širina na pojedinim mestima iznosi jedva do 3 metra.

Nacionalni park Samarija je dom endemskim biljkama i životinjama, ovde se mogu naći retke Kri-Kri koze (Kritske koze) koje ne postoje nigde drugde. Ovde takođe postoje i retke biljke, Grci često dolaze u klisuru kako bi brali lekoviti jasenak koji ispušta zapaljivo etarsko ulje, i to je najpoznatija biljka nacionalnog parka.

View this post on Instagram

Missing this view of the majestic White Mountains! ••• Have a nice weekend! – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – #crete #samariagorge #samaria #visitcrete #instacrete #greekislands #sheisnotlost #wearetravelgirls #ladiesgoneglobal #global_ladies #womenwhotravel #travelgirl #girlstravel #travelgirlsgo #mytinyatlas #roamtheplanet #mik #ikozosseg #utazobazis #hungariangirl #girlswhohike #hikinggirl #womenwhohike #hikingladies #sidewalkerdaily #exploringglobe #earthofficial #planetearth

A post shared by Kitti Zsobrak (@kitticat_aroundtheworld) on

Nedaleko od početka klanca nalazi se napušteno selo Samarija koje su ljudi napustili pre oko 60 godina, nakon osnivanja nacionalnog parka.

Danas je klanac popularna turistička destinacija, turisti vole da posete takva mistična mesta, spektakularna prirodna čuda sa bogatom istorijom, ovde su se skrivali odmetnici i lopovi, kao i svi disidenti u nemirnnoj istoriji ove drevne zemlje. Klisura je otvorena za posete od maja do oktobra, i postoje brojne organozovane turističke ture za obilazak.

Najpopularnje su pešačke ture kroz klisuru, i sve su organizovane uz pratnju vodiča, tako je najbezbednije, a najpoznatije mesto u klisuri su Gvozdena vrata, tesnac u kome se oštre litice klisure sužavaju na svega tri metra, dok visina dostiže skoro 500 metara.

Original Article