Sabor u Dalj planini: Manastir kao mesto okupljanja vernog naroda

94

Nekoliko stotina vernika iz gotovo svih mesta Eparhije osečkopoljske i baranjske prisustvovalo je večernjem bogosluženju dan ranije, kao i liturgiji na sam praznik.

Kako večernje bogosluženje, tako i samu liturgiju, predvodio je vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluženje nekoliko sveštenika svoje eparhije.

– Ovo večernje bogosluženje je tradicionalno okupljanje našega naroda na ovom mestu u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice. Mi smo kroz neka naša razmišljanja i uz dogovor sa lokalnom samoupravom i našim ljudima, došli na ideju da ovaj sabor postane svenarodni sabor na ovim našim prostorima, da se svi ovde okupimo u jednom duhu da bi preobraženi mogli dočekati drugi Hristov dolazak kako nas tome uči naša sveta crkva i kako je to propovedao Sveti vladika Nikolaj dolazeći na ovo mesto i koji je ustanovio i dao značaj ovom saboru. Njemu u čast upravo činimo da ovo bude dostojno toga velikog imena i velike ličnosti našeg naroda – istakao je vladika Heruvim.

Besedu na več..

The post Sabor u Dalj planini: Manastir kao mesto okupljanja vernog naroda appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article