Rusija se vraća svemirskom turizmu

12

Poslavši japanskog milijardera Jusakua Maezavu i njegovog pomoćnika na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), Rusi su se, prvim lansiranjem turista u svemir u poslednjih 12 godina, vratili svemirskom turizmu

Posle decenijske pauze, Rusija je ponovo pokrenula ambiciozni program za dominaciju nad svetskom industrijom svemirskog turizma u nastajanju, boreći se sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom u usponu.

Podstaknut ovim uspehom, direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin, govorio je o sledećim koracima Rusije na putu ka prevlasti u ovoj novoj industriji. Biće to pre svega, specijalni modul na MSS-u za ruske posetioce, šetnje svemirom ispred stanice i putovanja oko Meseca.

„Nećemo dati ovu nišu Amerikancima. Spremni smo da se borimo za to“, rekao je Rogozin na konferenciji za novinare dok je Maezava leteo prema MSS-u.

Ipak, put Rusije ka dominaciji u industriji popločan je novim preprekama koje su se pojavile otkako je poslednji put bila u igri, pre jednu deceniju. Ruska svemirska agencija, Roskosmos je tada imala monopol na slanje radoznalaca u kosmos, ali se sve promenilo kada je 2011. godine, američka agencija NASA povukla sopstveni šatl za astronaute i prigrabila sva mesta na MSS-u koje je Roskosmos imao u ponudi za sledeću deceniju.

Zatim je prošle godine i milijarder Elon Mask upao na scenu svojom prvom uspešnom misijom na MSS, a NASA je odbacila Roskosmos. Ovo je bio ogroman finansijski udarac za rusku svemirsku agenciju, pa Roskosmos nema drugog izbora nego da se okrene turizmu kako bi pokrio manjak.

Inače, cena jednog mesta na ovakvom putovanju, procenjena na 50-60 miliona dolara, pokriva troškove svemirskog broda, dok drugi putnik donosi profit.

Ovaj članak Rusija se vraća svemirskom turizmu se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article