Rekordna potrošnja za ekonomski oporavak

63

Uprkos velikom deficitu i državnom dugu, koje je izazvala pandemija kovida-19, još nema “stezanja kaiša“. Ovo je zaključak posle usvajanja najnovijeg saveznog budžeta za ekonomsku 2021/22. godinu.
Izgleda da je ekonomski oporavak od posledica pandemije omogućio Saveznoj vladi više novca za ulaganje, nego što je mogla i da očekuje. Međutim, vladin optimizam po pitanju povećanja broja zaposlenih i ekonomskog rasta, oko čega se ovaj budžet i stvarao, zavisi pre svega od kontinuiranog uspeha zemlje u suzbijanju kovida.

Sem toga, budžetski deficit ove godine dostigao je 161 milijardu dolara, sa predviđanjem pada u narednim godinama. Međutim, ulazak u suficit nikje realno očekivati u ovoj deceniji.

Još gotovine za trošenje
Veliki broj zaposlenih Ozija dobiće još keša – ponovo. Naime, kao što se i očekivalo, vlada je proširila program poreskih olakšica na zarade, koji će omogućiti veći povraćaj poreza građanima s malim i srednjim primanjima. Za one koji zarađuju do 90.000 dolara godišnje, ..

The post Rekordna potrošnja za ekonomski oporavak appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article