Program Srpskog narodnog pozorišta u Mađarskoj u decembru

65

12.12.2020

Srpsko pozorište u Mađarskoj osnovano je 1991. godine. Osnivač je bio Milan Rus, glumac i reditelj koji je godinu dana ranije završio Akademiju dramskih umetnosti u Budimpešti. U početku pored Milana Rusa (kao direktora, osnivača, umetničkog rukovodioca, reditelja i glumca) bio je Josa Matorica, glumac.

Pozorište je vremenom raslo, izvedene su mnoge predstave kao u Mađarskoj tako i van nje, ponajviše u Srbiji, sarađivalo se sa velikim imenom srpkog pozorište i autorima, učestvovalo se na mnogim festivalima. Srpsko narodno pozorište je u velikom meri obogatio kulturni život srpske zajednice u Mađarskoj.

U ovoj godini koja je po svemu vanredna i posebna usled pandemije izazvane virusom korona kao i mnoga druga pozorišta širom sveta tako je i Srpsko pozorište u Mađarskoj prešlo na onlajn programe. Održavaju se livestream programi, prikazuje se predstave bez prisustva publike uz moto „Budimo blizu i kad smo daleko“.

Ove nedelje srpska zajednica u Mađarskoj mogla je da gleda ..

The post Program Srpskog narodnog pozorišta u Mađarskoj u decembru appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article