Profesor dr Dejan Ilić, otac mikrobaterije i SIM kartice: Mogu da živim u Berlinu, u Majamiju ali najbolje je u Selevcu, mom rodnom selu

99

Verovali ili ne, ali mikrobateriju i sim karticu u vašim telefonima izumeo je jedan od naših sunarodnika, priznati naučnik i uspešan preduzetnik profesor Dejan Ilić i to na zahtev Steve Jobsa.

„Kada me prvi čovek Apple-a pozvao dok sam bio na čelu nemačke kompanije „Varta“ i od mene tražio da napravim bateriju koja je antimagnetna, ima ogromnu energiju i tanja je od tri milimetra, rekao sam mu da je to po zakonima fizike nemoguće.

O zakonima fizike ne znam ništa, ali sam siguran da ti to možeš – odgovorio mi je Jobs.

Posle sedam meseci stvorio sam ovu bateriju za „Apple“ i za taj izum dobio Svetsku nagradu za inovacije“ – priča profesor Ilić, objašnjavajući zašto je Steve Jobs bio jedan od najvećih vizionara i inspiratora na polju inovacija.

Revolucionarni sistem profesora Ilića, mikrobaterija danas se koristi u gotovo svim prenosnim uređajima: mobilnim telefonima, laptop računarima, PDA uređajima, Ipod uređajima i sl.

Ovaj veliki inovator nosilac je čak tri holivudska Oskara, a j..

The post Profesor dr Dejan Ilić, otac mikrobaterije i SIM kartice: Mogu da živim u Berlinu, u Majamiju ali najbolje je u Selevcu, mom rodnom selu appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article