Postavljena ploča u znak sećanja na Srpsku narodnu školu u Dardi

136

Veće srpske nacionalne manjine opštine Darda u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Darda i uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, postavilo je prigodnu mermernu spomen ploču na zgradu crkvenog doma u Dardi u kojoj se od 1852. godine, kada je zgrada izgrađena pa do 1919. godine nalazila i delovala Srpska narodna škola.

U Kraljevini SHS/Jugoslaviji i nakon Drugog svetskog rata, u zgradi je nastavila sa radom Državna narodna osnovna škola sve do 1964. godine kada je sagrađena današnja zgrada Osnovne škole u Dardi. Istražujući letopise SPC u Dardi za monografiju darđanski paroh u penziji protojerej-stavrofor Mihajlo Marijanac naišao je na tragove da prva organizovana škola u Dardi postoji od 1722.godine i to na nemačkom jeziku. Darda je krajem 18. veka bila multietnička varošica i imala tri konfesionalne škole, pravoslavnu na srpskom jeziku, rimokatoličku na mađarskom i protestantsku na nemačkom.

Tokom 19. veka dolazi do izuzet..

The post Postavljena ploča u znak sećanja na Srpsku narodnu školu u Dardi appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article