Ponekad pogledam „Kesića“ i dobro se podsetim što sam otišla

32

Foto: Privatna arhiva Sa radošću je prihvatila da priča o škakljivoj temi odlaska iz zemlje – znajući da će biti i osuda.
Završila je srednju medicinsku školu na Zvezdari i već u četvrtoj godini joj se ukazala mogućnost da besplatno uči i polaže nemački jezik.
Foto: Privatna arhivaNaime, sporazum između jedne naše škole jezika i nemačkog zdravstva (koje je u obavezi da vam izda radnu dozvolu uz mesečnu doplatu što vam je pomogla da ubrzano otvorite „gvozdena vrata“) je postignut u pravo vreme za Milicu.
Prijavila se, godinu dana je učila nemački jezik, pritom uporedo završavajući školu, a kasnije i radila šest meseci kako bi mogla da izađe na državni ispit – da bi dobila sertifikat medicinske sestre.
Imala je samo reči hvale za svoju mentorku i profesorku nemačkog jer je sa njom učenje bilo dosta olakšano. Položila je „B2“, neophodni nivo za rad u Nemačkoj, a potom i državni ispit – i vrata Nemačke su otvorena.
Nije otišla nužno „trbuhom za kruhom“, ali nije otišla ni iz čiste avanture..

The post Ponekad pogledam „Kesića“ i dobro se podsetim što sam otišla appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article