Pomen za stradanja Srba u Slavoniji tokom „krvavog avgusta“ 1942.

104

U selu Toranj održan je pomen za 65 meštana civila stradalih 4. avgusta pre78 godina. Pored ovog mesta stradanja, delegacije Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i UABA Pakrac-Lipik položili su vence i na mestu spomenika u selu.

U selu Dereza za poklani narod koji je kasnije pobacan u bunare pomen je služio episkop pakračko-slavonski Jovan sa sveštenstvom ove eparhije. Samo u Derezi je tog dana ubijeno i u bunare bačeno 250 nedužnih meštana civila, a posebno je bolna činjenica da je stradalo više od 70 dece.

Pomenu su prisustvovale delegacije Grada Pakraca, Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, Pakraca i Lipika, SKD Prosvjete Pododbor Zapadna Slavonija Pakrac i UABA Pakrac-Lipik. Venac u ime Grada Pakraca položio je zamenik gradonačelnice iz redova pripadnika srpskog naroda Nikola Ivanović.

Ovogodišnje obeležavanje „krvavog avgusta“ u Slavoniji nastavlja se komemoracijama u narednim danima, a prva od njih biće održana u Branešcima 11. avgust..

The post Pomen za stradanja Srba u Slavoniji tokom „krvavog avgusta“ 1942. appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article