Pomen za 243 srpska civila ubijena 1942. godine u selu Kukunjevac

223

Komemoracija i pomen za 243 srpska civila, koje su 11. oktobra 1942. godine u selu Kukunjevac pobile ustaške vlasti održana je u nedelju, 11. oktobra. Učesnici komemoracije i pomena okupili su se ispred srušene crkve i u koloni se uputili na mesto tog strašnog zločina. Delegacije su položile vence na obnovljeno postolje sa imenima i prezimenima svih stradalnika, njih ukupno 667.

Vence su položile delegacije Požeško-slavonske županije, Grada Lipika, Mesnog odbora Kukunjevac, VSNM-a Lipik, VSNM-a Požeško slavonske županije, Srpskog narodnog veća, VSNM-a Virovitičko-podravske županije, UABA Požega, UABA Pakrac-Lipik i SDSS-a.

Prigodne recitacije izveli su predstavnici UABA Pakrac-Lipik i UABA Požega, a pomen žrtvama služio je episkop pakračko-slavonski Jovan sa sveštenstvom.

Stravičan zločin ustaških vlasti prema srpskom stanovništvu u Kukunjevcu nedaleko od Lipika izvršen je pre 78 godina. Toga dana život je izgubilo 243 civila koje su ustaške vlasti doterale pred tamošnju crkvu, a za..

The post Pomen za 243 srpska civila ubijena 1942. godine u selu Kukunjevac appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article