Poljska je najisplativija evropska destinacija za 2024. godinu

17
poljska-je-najisplativija-evropska-destinacija-za-2024.-godinu

Globalni vodič za putovanja Lonely Planet svake godine dodeljulje prestižne nagrade destinacijama širom sveta koje su rezultat odabira kreiranog na osnovu predloga brojnih stručnih autora ovog vodiča. U ovoj godini, Poljska je osvojila nagradu za najispaltiviju destinaciju u Evropi

Poljska je zemlja bajkovitih pejzaža i bogate istorije. Oduvek je fascinirala putnike svojom neverovatnom raznovrsnošću, od drevnih dvoraca do netaknute i divlje prirode, ona nudi zaista sadržajan odmor turistima. Pored toga, za Poljsku kažu da je najisplativija evropska destinacija za 2024. godinu, što je u današnje vreme izuzetno bitno.

Ugledni turistički magazin Lonely Planet je ovih dana proglasio Poljsku za najprofitabilniju evropsku destinaciju za narednu godinu. Magazin navodi sve znamenitosti koje zemlja nudi, a koje su izuzetno pristupačne i sadržajne. Od siti brejka, preko planina, sve do obilaska sela ukrašenih starim crkvama brvnarama.

Na prvom mestu se nalazi prestonica. Početkom godine Varšava se našla na listi 10 najprofitabilnijih gradova u Evropi prema sajtu Port Office, a našla se i na listi najpristupačnijih evropskih gradova za odmor u studiji Gambling ‘N Go.  Varšava Polske ima bogatu istoriju i obnovljene istorijske četvrti koje su pod zaštitom Uneska.

Pored Varšave, magazine izdvaja i Krakov, koji je jedan od najstarijih gradova u zemlji, i koji je prepun je arhitektonskih bisera, po čemu je u stvari i najpoznatiji. Krakov je jedan od najstarijih gradova u Istočnoj Evropi, i ima mnogo toga da ponudi putnicima sa ograničenim budžetom. U njemu osim pristupačnog smeštaja, postoje i razne mogućnosti za najukusniju hranu, uključujući i veganske ili vegatarijanske varijante.

Šta znači najisplativija destinacija?

Poljska nudi odličan sadržaj i najbolji vrednost za novac trenutno na Starom kontinentu. Kao i svuda u Evropi u poslednje vreme, cene rastu, ali ipak ova zemlje nudi dosta toga ispod evropskog proseka. To je posebno vidljivo kada je reč o smeštaju, restoranima i zabavnim sadržajima. Kretanje javnim prevozom takođe je izuzetno povoljno.

Hotelske sobe po osobi se kreću od 40 evra pa naviše, hosteli su u proseku oko 15 evra, dok večera za dve osobe u restoranu košta oko 30 evra. Za kafu ili pivo treba izdvojiti nešto više od dva evra, što je dosta jeftinije nego u ostalim evropskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Poljska je najisplativija evropska destinacija za 2024. godinu se pojavio prvo na TU magazin.