Poljoprivreda i stočarstvo su jedini potencijal voćinskog kraja

184

U Virovitičko-podravskoj županiji nalazi se Opština Voćin, a u njoj selo Gornje Kusonje. Nekada je bilo puno života, a danas ovo mesto od sudbine koja je zadesila većinu srpskih sela voćinskog kraja, od potpunog nestanka i zaborava, čuvaju dve porodice. Put kojim smo stigli do ovog sela vodio nas je kroz mesta opustošena ratom od kojih su danas ostali samo tragovi. Zidovi srušenih kuća, dimnjaci, pognute ograde, bunari, preostali zabati staja obrasli u šipražju tragovi su nekadašnjeg života.

Dok se tako ređaju ostaci naselja koji se među granama mladog drveća sada teško i naziru stižemo u Gornje Kusonje u kome pronalazimo samo dve porodice. Svoj život posvetili su poljoprivredi i ovčarstvu, opstali su u samoći posvećeni radu koji je za preostale Srbe deo tradicije, nasledstva i lјubavi prema ovom kraju i životu kakav se nekada živeo. Krstu Vukmana, pedesetosomogodišnjeg vlasnika porodičnog polјoprivrednog gazdinstva zatičemo na pašnjaku sa stadom ovaca.

– Za ovaj posao vezan sam od m..

The post Poljoprivreda i stočarstvo su jedini potencijal voćinskog kraja appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article