Podvig lekara iz KC Kragujevac: Prvi put izvedena trudnoća embrionom koji je bio zamrznut na -196 stepeni!

113

Na Odeljenju za biomedicinski potpomognutu oplodnju, koje radi od marta 2018. u kragujevačkom Kliničkom centru, prvi put je izvedena trudnoća sa embrionom koji je bio zamrznut na minus 196 stepeni Celzijusa.

Mariji Vujičić, sada četrdesetdvogodišnjoj sretnoj trudnici, 27. juna je u matericu vraćen embrion koji je prilikom ranijeg bezuspešnog pokušaja vantelesne oplodnje bio višak, pa je kao takav zamrznut.

Kako kaže dr doc. Marija Šorak, primenjen je postupak kojim se na bezbedan način čuvaju dobri i kvalitetni prekobrojni embrioni koje žena može da ima kada se završi stimulacija ovulacije, aspiracija jajnih ćelija i oplode kvalitetne jajne ćelije.

– Često dobijemo i osam, pa i deset embriona, i onda one najbolje biramo i čuvamo ih na niskim temperaturama u tečnom azotu. To ženu pošteđuje ponovnog postupka stimulacije i aspiracije, koja se radi u anesteziji… Tako u određenom trenutku odmrzavamo i jednostavnim postupkom vratimo kod žene – kaže dr Marija Šorak.

Embrioni koji su ovako..

The post Podvig lekara iz KC Kragujevac: Prvi put izvedena trudnoća embrionom koji je bio zamrznut na -196 stepeni! appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article