Počitelj, čuvar istorije i davnih časnih vremena

57

Na levoj obali reke Neretve, žile kucavice ove predivne zemlje, smešten je srednovekovni grad Počitelj, čuvar baštine i prošlosti, podsetnik na drevna i mistična vremena kada je čast bila na ceni

Na kamenoj litici leve obale reke Neretve nalazi se Počitelj, grad čija je arhitektira sačuvala tajne prošlosti, grad koji je zbog svoje vrednosti upisan na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Počitelj je najverovatnije sagradio kralj Stefan Tvrtko I 1383. godine, i grad je svojevremeno bio značajan srednjovekovni administrativni centar. Prvi istorijski pisani dokument u kome se pominje ovaj grad datira iz 1444. godine, radi se o povelji kraljeva Alfonsa V i Fridriha III. Od 1463. do 1471. godine, grad je bio pod upravom ugarske vojske, a 1471. godine je osvojen od strane Osmanlija koji su njime upravljali sve do 1878. godine.

Danas se u samom gradu mogu videti tvrđava, Šišman Ibrahim-pašina džamija iz 16. veka, Šišman Ibrahim-pašina medresa, amam i han iz 17. veka, brojne kuće sa interesantnim načinom gradnje, kombinacijom mediteranskih i orijentalnih karakteristika. U gradu danas živi malo ljudi, po poslednjem popisu njih 905.

Original Article