Pariz najmoćnija gradska destinacija na svetu

102
pariz-najmocnija-gradska-destinacija-na-svetu

Novo istraživanje Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC) otkriva da je glavni grad Francuske najmoćnija gradska destinacija na svetu, ali predviđa da će ga Peking prestići do 2032. godine

Poslednji izveštaj WTTC-a je imao za cilj da analizira ključne pokazatelje kao što su doprinos putovanja i turizma BDP-u, zaposlenost i potrošnju putnika globalno. Dobijeni rezultati su nedvosmisleno pokazali da je Pariz najmoćnija gradska destinacija na svetu, navodi TravelDailyNews.

Pandemija je imala razoran uticaj na putovanja i turizam, posebno na velike gradove širom sveta jer su zemlje zatvorile svoje granice. Kako su se granice ponovno otvarale, mnogi turisti su zamenili posete velikim gradovima manje naseljenim destinacijama, kao što su obalna i ruralna mesta. Međutim, najnovije istraživanje WTTC-a pokazuje da se siti brejk vraća i postaje sve popularniji.

Pariz je najmoćnija gradska destinacija na svetu, sa sektorom putovanja i turizma vrednim gotovo 36 milijardi dolara u 2022. godini, u smislu direktnog doprinosa BDP-u gradu. Iako u njemu turisti nisu najviše novca potrošili, ukupna vrednost turizma ga postavlja na prvo mesto. Tokom sledećih 10 godina, WTTC predviđa da će pasti na treće mesto, iako će njegov doprinos porasti na više od 49 milijardi dolara.

Peking je trenutno druga najveća gradska destinacija na svetu sa sektorom putovanja i turizma vrednim gotovo 33 milijarde dolara. Međutim, WTTC predviđa da će prestići Pariz u narednoj deceniji. Njegov godišnji doprinos će porasti na neverovatnih 77 milijardi dolara. Interesantno je navesti da Peking nije među prvih deset mesta kada je u pitanju potrošnja turista.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Kineski nacionalni sektor putovanja i turizma doživeo je fenomenalan rast tokom poslednje decenije, jer je zemlja ulagala u nove hotele, saobraćajnu infrastrukturu i nova turistička odredišta.

Gradovi sa najvećom potrošnjom međunarodnih putnika u 2022. bili su:

1. Dubai – 29,42 milijardi dolara

2. Doha – 16,79 milijardi dolara

3. London – 16,07 milijardi dolara

4. Makao – 15,58 milijardi dolara

5. Amsterdam – 13,59 milijardi dolara

6. Istanbul – 13,13 milijardi dolara

7. Barselona – 12,73 milijardi dolara

8. Njujork – 12,45 milijardi dolara

9. Singapur – 10,97 milijardi dolara

10. Pariz – 9,76 milijardi dolara

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Pariz najmoćnija gradska destinacija na svetu se pojavio prvo na TU magazin.