Parastosi u znak sećanja na progon Srba iz zapadne Slavonije

34

Međunarodni Dan ljudskih prava obeležava se desetog decembra, a Srbi iz zapadne Slavonije taj dan obeležavaju i kao Dan sećanja na stradanje stanovništva požeških sela 1991. godine. Hrvatske vlasti donele su još krajem oktobra naredbu o evakuaciji 26 srpskih sela Požeške kotline, a domove je tada napustilo više od 2.000 ljudi. Nakon evakuacije počinje palež i pljačka, a u rano ujutro 10. decembra Hrvatska vojska kreće u akciju na tri sela koja su odbila naredbu o evakuaciji. Tom prilikom je, prema podacima srpske zajednice, ubijeno više od 40 civila koji su ostali u svojim selima. Nakon te akcije još je 600 kuća pokradeno i zapaljeno zajedno sa pomoćnim poljoprivrednim zgradama koje je svako domaćinstvo imalo. Za ove zločine niko nije odgovarao.

Povodom sećanja na egzodus i stradanje, srpska zajednica iz Zapadne slavonije podigla je spomen obeležje u selu Jeminovac pored koga je i ove godine održan pomen i komemoracija, uz pridržavanje maskimalnih epidemioloških mera. Pomen je služio ..

The post Parastosi u znak sećanja na progon Srba iz zapadne Slavonije appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article