Ovo su prezimena koja su nosile srpske srednjovekovne plemićke porodice i vladarske dinastije, proverite da li je i vaše među njima

19

Koliko detaljno poznajete svoj rodoslov i da li ste se nekad zapitali ima li u vašim venama plave krvi? Ko zna, možda zaista vodite poreklo od neke naše plemićke porodice, a da toga niste ni svesni. Zato nije na odmet proveriti.

Nastanak današnjih prezimena u Srbiji vezuje se za kneza Aleksandra Karađorđevića koji je 1851. godine jednim aktom naredio uspostavljanje trajnih prezimena po najstarijim i najznačajnim precima.

Ipak, zahvaljujući sačuvanim manastirskim, carskim i kraljevskim poveljama i spisima iz prošlosti, pre svega iz Srednjeg veka, danas znamo da su se i naši preci prezivali slično kao i mi danas, prenosi portal Dnevna doza lepog.

Ovo su prezimena koja su nosile srpske srednjovekovne plemićke porodice i vladarske dinastije:

Branković

Brankovići su srpska vlastelinska i vladarska porodica iz 14. i 15. veka. Najpoznatiji predstavnik je svakako Vuk Branković, učesnik boja na Kosovu, oženjen Marom, ćerkom kneza Lazara i kneginje Milice.

Kasnije su nosili titulu ..

The post Ovo su prezimena koja su nosile srpske srednjovekovne plemićke porodice i vladarske dinastije, proverite da li je i vaše među njima appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article