ONTARIO ODAO POČAST NAJVEĆEM SRPSKOM NAUČNIKU: 10. juli proglašen za Dan Nikole Tesle (FOTO)

41

Predstavnica kraljice Elizabete i zamenica kanadskog guvernera za provinciju Ontario Elizabet Doudsvel potpisala je Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle, čime je on stupio na snagu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U zakonu se podseća da su Teslini patenti bili osnov za gradnju prve svetske hidroelektrane na reci Nijagari, te da su nakon samo 25 godina sva naseljena mesta u Južnom Ontariju imala pristup električnoj energiji, uz napomenu da je Tesla „srpsko-američki pronalazač i inženjer“.

Ministarstvo je navelo da je najzaslužniji za ovaj izuzetno značajan događaj član provincijskog Parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije Tom Rakočević, na čiju je inicijativu zakon izglasan.

Proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju je veliki uspeh za srpsku dijasporu u Kanadi, koja je najbrojnija upravo u toj provinciji, jer se na taj način podiže ugled srpske zajednice na tom prostoru, istaklo je Ministarstvo.

Generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije ..

The post ONTARIO ODAO POČAST NAJVEĆEM SRPSKOM NAUČNIKU: 10. juli proglašen za Dan Nikole Tesle (FOTO) appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article