“Ono što mi je pružila Nemačka, a nije mogla Srbija”, Mateja je svoju sreću našao u inostranstvu

30

Da bi došao do grada i države u kojoj trenutno živi, Mateja Sela (25) je prešao tri kontinenta. Krenuo je iz Beograda – Evrope, preko Amerike i Azije, kako bi se vratio natrag u Evropu, ali ovog puta ne u prestonicu Srbije.

Pre nego što je odlučio da napusti Srbiju, Mateja je išao u Zemunsku gimnaziju. Slučajno je naišao na oglas za Koledž ujedninjenog sveta (UWC) i aplicirao za stipendiju, piše “Danas”.

Koledž ujedinjenog sveta je sistem nezavisnih škola i obrazovnih programa, čija je misija „stvaranje obrazovne snage koja će ujediniti ljude, nacije i kulture za mir i održivu budućnost“. Ova organizacija je osnovana na principima nemačkog pedagoga Kurta Hana, ona nudi dvogodišnje rezidencijalne programe i stipendije za ljude od 16 do 19 godina života, i ističe širinu nacionalnosti koje učestvuju u njenim programima.

Prema njegovim rečima, prvenstveno zbog bolje edukacije i želje da nađe obrazovanje koje će mu omogućiti da kritički misli i da ispuni svoj potencijal – što ovde nije..

The post “Ono što mi je pružila Nemačka, a nije mogla Srbija”, Mateja je svoju sreću našao u inostranstvu appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article