Održan pomen za nastradale civilne i vojne žrtve rata u Borovu

113

Organizator komemoracije bilo je Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo koje gotovo od svog osnivanja organizuje ovaj parastos svake godine 15. septembra, na dan kada je najviše meštana Borova stradalo tokom proteklog rata.

– Vreme prolazi, svet se menja, a mi smo ostali zaleđeni u devedesetim godinama prošlog veka. Ništa ne može nadoknaditi gubitak bližnjih, sećanja na teške trenutke uvek su sveža. Zato je potrebno da imamo razumevanja za porodice žrtava, da ih vidimo, čujemo i da im pomognemo koliko je u našim mogućnostima. Nažalost, još uvek je srpska zajednica kolektivni krivac za raspad Jugoslavije, a civilne žrtve srpske nacionalnosti ne postoje. Naši životi, bez obzira na godine, spol kao i naša imovina su tretirani kao legitimni vojni ciljevi, civili su proterivani, imovina pljačkana i paljena. Nikad nismo čuli šta je preduzela mlada hrvatska država da zaštiti hrvatske državljane srpske nacionalnosti. Živimo i dalje sa nadom da će se savremeno hrvatsko društvo oslobodit..

The post Održan pomen za nastradale civilne i vojne žrtve rata u Borovu appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article