Ochiul Beiului – jezero nastalo od suza zaljubljenog mladića

213

Ochiul Beiului je jedno od najlepših jezera u Evropi, i toliko je bistro, da se čini da ribe u njemu lebde. Tu osobinu je nasledilo, prema legendi, od nesrećnog mladića čije su suze napunile jezero

Ochiul Beiului, u prevodu Begovo oko, nalazi se šumama u divljem području okruga Caras-Severinm na jugozapadu Rumunije. Jezero se nalazi u parku prirode Cheile Nerei -Beusnita i to je jedna od glavnih turističkih atrakcija toga područja.

Ochiul Beiului – jezero nastalo od suza zaljubljenog mladića

Najzanimljivije kod jezera dubokog 3.6 metara je to što se njegova voda ne zmrzava čak ni na ekstremno niskim temperaturama tokom zime, zbog malenog izvora koji neprestano hrani jezero vodom. Voda u jezeru ima posebnu plavo-zelenu boju, i toliko je čisto da možete videti ribe kako plivaju.

Za jezero su vezane brojne legende, od toga kako je nastalo, do ostalih priča koje su nažalost imale tragičan završetak. Jedna od takvih je i tužna ljubavna priča, prema predanju, sin poznatog bega sa tog područja se zaljubio u siromašnu čobanicu, a njegov otac to nije odobravao. Kako bi prekinuo vezu dvoje zaljubljenih, beg je ubio devojku, a njegov sin je pun tuge i bola svojim suzama napunio jezero. Na samom kraju, mladić je od prevelike žalosti odlučio da sebi oduzme život.

Ochiul Beiului – jezero nastalo od suza zaljubljenog mladića

Još jedna legenda kaže da se u noći Sanziene, praznične proslave u Rumuniji vile okupljaju oko jezera, plešu i kupaju se. Tada je naročito bitno da mladići ne budu u blizini, jer vile svojim plesom mogu zavesti i zaludeti svakog muškarca.

Original Article