Obrovcu nedostaju mladi da mu ponovo udahnu život

75

Grad Obrovac nalazi se na reci Zrmanji, dvanaest kilometara od ušće ove reke u more. U pisanim ispravama Obrovac je prvi put pomenut 1337. godine. Pravoslavne svetinje u Obrovcu postoje, zabeleženo je, još od sedamnaestog veka. Prvobitni hram, koji se nalazio na mestu današnjeg, sagrađen je 1682. godine i nekoliko puta je dograđivan i proširivan, da bi sadašnji pravoslavni hram u srcu ovog grada sagrađen u novije vreme, tačnije 1906. godine.

– Današnji hram u Obrovcu sagrađen je u novije vreme, dakle 1906. godine, ali su njegovi temelji podignuti na mestu gde se, otprilike, nalazio stari hram o kojem nije sačuvano mnogo podataka. Ono što znamo jeste da je taj stari, nekadašnji hram, izgrađen oko 1682. godine i da je krajem devetnaestog veka bio u jako lošem stanju. U tom periodu su tadašnji pravoslavni Obrovčani bogosluženja vršili u privatnim kućama, i tada se došlo na ideju o izgradnji novog i većeg hrama. Sama potreba o većem hramu od dotadašnjeg jedan je od pokazatelja i veće broj..

The post Obrovcu nedostaju mladi da mu ponovo udahnu život appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article