Obim stabla pet metara, oslanja se na kuću: Hrast u centru Toronta star je tri veka, ovako pokušavaju da ga očuvaju (FOTO)

86

U senci oblakodera u centru Toronta ponosno stoji tri veka star hrast, a gradske vlasti i građani pokušavaju da očuvaju veličanstveno drvo koje je starije od same Kanade.

Visok 24 metra, crveni hrast u centru Toronta nikao je pre oko 300 godina, u vreme kada su francuski istraživači trgovačku stanicu na obližnjoj obali jezera Ontario.

Hrast se sada nalazi u privatnom dvorištu u srcu stambenog naselja Nort Jork. Njegovo ogromno stablo obima je pet metara, a naslanja se na kuću iz 60-ih godina, piše RTS.RS.

Leti njegove velike grane bacaju senku i potpuno zaklanjaju čitavo dvorište od sunčevih snaga. Međutim, novi vlasnik kuće rekao je da ne može da prišti troškove održavanja tako velikog drveta, kao i činjenicu da njegovo snažno korenje ugrožava temelj kuće.

Zbog velike krošnje takođe postoje strahovi da je hrast ranjiv na jake vetrove i oluje.

Da bi ga zaštitili, gradski odbor Toronta usvojio je odluku 2018. godine da grad kupi zemljište, sruši kuću i napravi mali park oko hrasta…

The post Obim stabla pet metara, oslanja se na kuću: Hrast u centru Toronta star je tri veka, ovako pokušavaju da ga očuvaju (FOTO) appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article