Nova Gradiška dobija pravoslavni hram, osveštani temelji

27

Pre samog čina osvećenja, u parohijskom domu u centru grada, održana je sveta liturgija koju su predvodili episkop pakračko-slavonski Jovan i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje sveštenstva pakračko-slavonske eparhije.

– Danas smo, nakon više od 20 godina posle rata, ponovo zasijali u Novoj Gradiški, u smislu da već po četvrti put od davne 1736. godine pravimo novi hram koji će biti posvećen Svetom ocu Nikolaju. Hram u Novoj Gradiški se stalno vraća kao feniks posle svih dešavanja, ne samo devedesetih godina prošlog veka, već i ranije. Pokazujemo svoju jačinu, odnosno da možemo ostvariti ono što smo zacrtali – priča paroh novogradiški Ognjen Tendžerić.

Prethodni novogradiški pravoslavni hram sagrađen je 1962. godine, a srušen početkom 1992. Pre toga, hram koji je bio na području tadašnje opštine srušen je 1942. godine.

– Nova lokacija našeg hrama se nalazi na uzvišenju pored pravoslavnog groblja i to je dobro jer će novi hram predstavljati krunu nad gradom. Dan..

The post Nova Gradiška dobija pravoslavni hram, osveštani temelji appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article