Nemrut iliti kako su Bogovi i kraljevi postali sveto kamenje

188

U ovom kraju Turske nalaze se najrazličitije skulputure od kojih su najveće visoke čak 10 metara, a predstavljaju nam kako Bogove, poput Zevsa, tako i kraljeve poput Antioha I

U jugoistočnoj Turskoj, na oko 40 kilometara udaljenosti od grada Katha, nalazi se planina Nemrut. Planina je visoka 2.134 metara, a najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura najrazličitijih oblaka i značenja.

Na samom vrhu planine se nalaze ostaci kraljevske grobnice Antioha I Komagenskog iz 1. veka pre nove ere. Monumentalne skulpture bogova, kraljeva i drugih oblika prate putnike koji se penju do grobnice koja je proglašena UNESCO-vom svetskom nematerijalnom kulturnom baštinom.

View this post on Instagram

Nemrut Dağı, hem volkanik bir dağ, hem doğal anıt hem de insan eliyle yapılan bir tarihi eser olma özelliğini taşıyor. Bu yüzden 1987 senesinden beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. . . . .. . . . . #nemrut #nemrutdağı #travelagency #travel #travelturkey #photooftheday #voyage #voyager #instalike #liketime #all_shots #follow4like #followforfollowback #lifestyle #gezilecekyerler #gezi #tagforlikes #hattitravel #instadaily #instamood #travelagenciesoftheworld

A post shared by Hatti Travel (@hatti.travel) on

Kralj Antioha vladao je kraljevinom Komagena koja se nalazi na području današnje provincije Adijaman. Umro je 34. godine pre nove ere, a sahranjen je ispod ogromnih kamenih ploča na vrhu planine. Pre svoje smrti je ostavio zaveštanje i uputstva, hteo je da bude sahranjen na nepristupačnom, zabačenom mestu, pa je sagradio sebi neku vrstu grobnice-svetilišta koje je bilo ukrašeno najrazličitijim skulpturama čije ostatke danas imamo priliku da vidimo.

Svetilište je najinteresantnije zbog stila i načina na koje je građeno, predstavlja jednu interesantnu mešavinu kulturnih, svetovnih i duhovnih događaja i ličnosti, kombinujući grčke, persijske i druge motive.Ogromne skulpture visoke su i do 10 metara, a predstavljaju vladara, lavove, orlove i razne grčke i persijske Bogove i ličnosti, Zevsa, Herkulesa, Apolona, kao i mnoge druge.

Original Article