Nemačku čeka talas stečajeva?! Korona pogurala nemačku ekonomiju u najveću krizu!

108

Korona je gurnula nemačku ekonomiju u najveću krizu posle Drugog svetskog rata. Ipak, broj stečaja za sada je manji nego ranijih godina – zahvaljujući državnoj pomoći. Veliki krah preti na jesen.

Spasiti ili pustiti da propadne? To je bilo veliko pitanje u martu. Nemačka savezna vlada odlučila je da spasava, piše Dojče Vele.

U Nemačkoj su kompanije obavezne da podnesu zahtev za stečaj – ako više ne mogu da izvršavaju svoje obaveze plaćanja ili su prezadužene. Zbog pandemije korone, od 1. marta, i za sada do kraja septembra, firme su oslobođene te obaveze.

Mnogim kompanijama je taj predah bio potreban, jer se ekonomija našla u škripcu. To se vidi i po razvoju bruto domaćeg proizvoda: već u prvom tromesečju pao je za dva procenta, a u drugom za deset. Za godinu u celini, stručnjaci očekuju minus od pet do osam odsto.

Da bi se pomoglo kompanijama, usledili su ogromni paketi za spasavanje – u Nemačkoj i čitavoj Evropskoj uniji. Između ostalog, nemačka vlada ublažila je propise o takoz..

The post Nemačku čeka talas stečajeva?! Korona pogurala nemačku ekonomiju u najveću krizu! appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article