Nemački privrednici protiv ograničenja broja radnika s Zapadnog Balkana: “Više od polovine su stručnjaci”

23

Nemački privrednici izrazili su nezadovoljstvo namerom vlade da ograniči priliv radne snage sa Zapadnog Balkana na 25.000 godišnje.

Oni navode da uredba o Zapadnom Balkanu, koja je na snazi od januara 2016, otvorila je mogućnosti za zaposlenje u Nemačkoj ljudi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, istovremeno smanjila ilegalnu imigraciju i predstavlja uspešan model nemačke migracione politike, piše Handelsblat.

List dalje navodi da “od dodatne radne snage nisu profitirala samo preduzeća, već i nemački fondovi socijalnog osiguranja”.

Kako prenosi Dojče vele, nacrt zakona na kojem rade ministarstva, kako bi se broj radnika sa Zapadnog Balkana ograničio na 25.000 godišnje, naišao na kritiku sa više strana.

Handelsblat citira političara Zelenih Ditera Janekea koji kaže da je to “besmislen, kratkovid i potpuno pogrešan signal“ i dodaje da se otpor formira i u privredi.

Ahim Derks, zamenik izvršnog direktora Nemačke privredne komore (DIH..

The post Nemački privrednici protiv ograničenja broja radnika s Zapadnog Balkana: “Više od polovine su stručnjaci” appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article