Nemačka kompanija menja brenda ime jer vređa Rome, ime popularnog sosa “Cigojner” odlazi u istoriju

19

Nemačka prehrambena kompanija Knor u sastavu Unilevera promeniće ime svom popularnom „Cigojner” (Zigeuner) ili ciganskom sosu, nakon optužbi da je ime ovog mađarskog umaka od paprike uvredljivo za Rome.

To je najnoviji u nizu brendova koji menja naziv zbog talasa protesta protiv rasizma koji je pokrenut nakon nasilne smrti Afroamerikanca DŽordža Flojda u policijskom pritvoru, navodi agencija Rojters.

Zbog globalnih antirasističkih protesta ranije su preimenovani brendovi poput sladoleda “Eskimo paj” i namaz za palačinke “Tetka DŽemima”, na čijoj je etiketi prikazana Crnkinja.

Romani Rose, šef nemačkog saveta Sintija i Roma, pozdravio je potez Unilevera, preneo je list Bild am Zontag, mada je dodao da ga više brine porast rasizma kao što su skandiranja “cigani” ili “židovi” na fudbalskim stadionima.

„Dobro je da Knor reaguje na prigovore mnogih ljudi. Ali, ”ciganska šnicla” i ”ciganski sos” nisu najvažnija pitanja”, rekao je on.

Rojters podseća da su Sinte (ime koje koriste etnički..

The post Nemačka kompanija menja brenda ime jer vređa Rome, ime popularnog sosa “Cigojner” odlazi u istoriju appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article