Naselje koje izbegavaju čak i virusi

57

U Ojmjakonu za vreme zime dan traje samo par sati, i temperature se spuštaju i do -50 stepeni Celzijusa, što život u ovom naselju čini izuzetno teškim

U istočnom delu Sibira nalazi se Ojmjakon, mesto gde se već tradicionalno beleže najniže temperature u naseljenom mestu na planeti. U toku zime dan traje samo tri sata, a temperature se spuštaju do -50 stepeni, dok je najniža zabeležena temperature bila -71,2 stepeni Celzijusa.

U naselju živi oko 500 stanovnika, a stanovništvo se prilagodilo ekstremnim uslovima života koji tamo vladaju. Zemlja je stalno zaleđena tokom cele godine i od useva tamo ne uspeva ništa, pa se stanovništvo uglavnom prehranjuje ribom, irvasima, konjskim mesom i mlečnim proizvodima.

Stanovništvo uglavnom ne izlazi iz kuća, osim kada to ne zahteva lov i ribolov, a i za to su im potrebni posebni uslovi oblačenja i opreme, jer su na ovim temperaturama automobili i ostale moderne stvari apsolutno neupotrebljive. Glavno sredstvo prevoza su sanke koje vuku psi.

Međutim, stanovnici su prilično srećni i zadovoljni. Vazduh je čist, hrana je vrhunska, a stresa nema ni u najavi, što im omogućava neobično dug životni vek. Ovde je život toliko surov, da su otporni jedino oni, tvrdoglavi i ponosni meštani, sve ostalo jednostavno nema šanse da preživi, računajući i opasne viruse. Zbog svega toga, oni pozivaju turiste da dođu da ih posete, da uživaju u pravoj avanturi.

Original Article