Najveće i najlepše naselje na mostu u Evropi

291

U malom nemačkom gradu nalazi se jedna sasvim posebna i romantična građevina koja nije toliko interesantna i retka u ovoj zemlji, ali jeste u ostalim, pa je turisti prosto obožavaju

Trgovački most, Krämerbrücke, nedaleko od gradića Erfurta, je najduži naseljeni most u Evropi. Dugačak je oko 120 metara, i na njemu su izgrađene stambene zgrade, tj kuće sa obe strane.

Najduže i najlepše most-naselje u Evropi

Erfurt je glavni grad nemačke savezne države Tiringije, i nalazi se oko 100 kilometara jugozapadno od Lajpciga. Ovo mestašce je bogato istorijom, očuvano je gotovo u potpunosti, svojevremeno je Martin Luter rekao da je mesto na kome je grad podignut idealno mesto za podizanje jednog takvog naselja.

Most datira iz 12. veka, i na svom početku je bio napravljen od drveta, kao i sve u gradu, a 1325. godine je drvo zamenio kamen. Podignut je na reci Gere, i to je danas najduži naseljeni most u Evropi.

Najduže i najlepše most-naselje u Evropi

Dugačak je 120 metara, širok 26 metara, i na njemu je u početku bilo 62 kuće, dok ih je danas samo 32. Na oba kraja mosta izgrađena je po jedna crkva, a danas je samo crkva Ägidienkirche još uvek u funkciji. Sve kuće, osim njih nekoliko, danas pripadaju opštini, i u njima se nalaze zanatske radnje, prodavnice suvenira, kao i mesta na kojima turisti mogu da se odmore i okrepe.

Original Article