Najusamljenija kuća na svetu?

182

Nedaleko od južne obale Islanda nalazi se arhipelag koji u svom posedu ima jedno malo ostrvo na kome se nalazi verovatno najusamljenija kuća na celom svetu. Postavlja se pitanje ko bi želeo baš toliko da pobegne od sveta?

U arhipelagu Vestmanejar nalazi se maleno ostrvo Elidej, ostrvo toliko lepo i idilično, da podseća na prizore koje viđamo samo na razglednicama. Njegova površina nije velika, i nije baš najpristupačnije, ukoliko želite da ga posetite. Njegovoj lepoti se divite iz čamca ili broda, i ne možete tako lako da mu priđete, ali to i nije najinteresantnija stvar koja koja je vezana za njega. Na ostrvu se nalazi jedna usamljena, misteriozna kuća, daleko od svega.

Ostrvo je poslednji put bilo naseljeno pre skoro 300 godina, tada je na njemu živelo pet porodica koje su se bavile ribolovom, lovom na ptice i uzgojom stoke. Međutim, 1930. godine je i poslednji stanovnik napustio ostrvo, pa je Elidej ostao potpuno pust.

Od tada se za njega vezuju čudne priče, često je u razgovorima menjalo vlasnike i namene, prema jednoj priči je poklonjeno poznatoj islandskoj pevačici Bjork, prema drugoj ga je kupio neki kontraverzni milioner kako bi pobegao od svega.

Međutim, realnost je uvek drugačija, i u njoj nema mesta za romantiku i misterije. Ova kuća i nije kuća. ona predstavlja kolibu, odnosno utočište za lokalno lovačko udruženje, koje koristi ovu građevinu za lov divljih ptica na ostrvu.

Original Article