Najsvečaniji Petrovdan u Dopsinu u poslednjih nekoliko godina

71

Dopsin u opštini Vladislavci nalazi se na pola puta prema Osijeku između Šodolovaca i Čepina. Prema popisu iz 1991. godine ovde je živelo više od 500 Srba koji su činili gotovo 80 odsto od ukupnog broja stanovnika, a danas je ostalo svega dvadesetak pravoslavnih kuća. Malobrojni preostali vernici, uz ponekog gosta, okupili su se i ove godine u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla kako bi proslavili hramovnu slavu. Ovogodišnji 12. jul bio je posebno svečan jer je svetu arhijerejsku liturgiju služio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluženje sveštenstva ove Eparhije.

– Drago mi je što smo se sabrali, ulili nadu našem narodu na ovom prostoru i pokazali da crkva brine i da je uvek uz svoj narod koji na ovim prostorima treba da čuva čvrstinu svoje vere, ali i svoj jezik, kulturu i tradiciju. To je ono što je osnovna poruka današnjeg dana. Verujem i duboko sam u to ubeđen da ovaj narod ima puno vere i nade za svoju budućnost. Nikada ne treba da budemo beznadežni jer Hristos je v..

The post Najsvečaniji Petrovdan u Dopsinu u poslednjih nekoliko godina appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article