Najmoćniji pasoši u 2023. godini, gde je Srbija?

156
najmocniji-pasosi-u-2023.-godini,-gde-je-srbija?

Internet stranica Passport Index rangira pasoše 96 zemalja sveta. Ujedinjeni Arapski Emirati se nalaze na prvom mestu u 2023. godini, dok drugo mesto na listi deli čak jedanaest zemlja. Iz zemalja našeg regiona najbolje plasirana zemlja je Slovenija, čiji se pasoš nalazi na odličnom šestom mestu 

Zatvaranje vazdušnog prostora zbog krize u Ukrajini i otvaranje granica za ukrajinske izbeglice počelo je uticati na globalna putovanja. I bez aktuelne svetske krize, nisu svi pasoši jednaki, i ne mogu svi jednako da putuju. Međutim, prema poslednjem izveštaju Passport Index-a, uprkos ovom jazu u mobilnosti, pasoši gotovo svake pojedine zemlje postali su snažniji ove godine. Koji su to najmoćniji pasoši u 2023. godini, i gde je Srbija?

Vlasnici pasoša Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu putovati bez viza u čak 180 zemalja sveta. Oni su ove godine sa prvog mesta „skinuli“ dugogodišnje prvake, Japan i Singapur. Na drugom mestu se nalazi čak jedanaset država, to su Švedska, Nemačka, Finska, Luksemburg, Španija, Francuska, Austrija, Italija, Holandija, Švajcarska i Južna Koreja.

Pasoš Hrvatske se nalazi na 8. mestu, Srbije na 26. kao zemlje čiji državljani mogu putovati u 136 zemalja bez vize, a Crne Gore na 32. mestu. Od ostalih zemalja u regionu, Severna Makedonija se nalazi na 31. mestu a Bosna i Hercergovina na 41. mestu.

Koji pasoši su lošije kotirani na listi?

Passport Index opisuje Ujedinjeno Kraljevstvo kao jednog od „gubitnika“ u 2023. godini. Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo zabeležilo rast svoje globalne ocene mobilnosti, ovaj uzlazni trend je usporen borbom zemlje nakon Brexita da postigne sporazume o viznom režimu sa državama članicama Europske unije. Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo još uvek ima pristup bez viza u 171 zemlju.

Ošljak- porodična oaza na Jadranu, saznajte više.

Na samom dnu se nalazi Avganistan, čiji državljani mogu putovati u samo 39 zemalja sveta bez prethodnog izdavanja vize. Pored Avganistana, na dnu se nalaze i Sirija, Pakistan, Somalija, Jemen i Severna Koreja.

Listu najmoćnijih pasoša na svetu možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Najmoćniji pasoši u 2023. godini, gde je Srbija? se pojavio prvo na TU magazin.