Najmoćniji pasoši u 2020. godini

157

Na osnovu sprovedenog istraživanja, prilikom čega nisu uzeta u obzir trenutna ograničenja putovanja zbog globalne pandemije, napravljena je lista najmoćnijih pasoša na svetu. Srbija je na 45. mestu

Na osnovu istraživanja organizacije Passport Index koja se se bavi rangiranjem pasoša svih zemalja sveta, formirana je lista koja rangira sve zemlje članice Ujedinjenih nacija prema broju zemalja u koje mogu slobodno ulaziti bez traženja vize, odnosno u kojim se viza može dobiti odmah po dolasku.

Japan je sa prvog mesta otišao na drugo, dok je tutula najmoćnijeg pasoša ove godine dodeljena Novom Zelandu. Vlasnici pasoša Novog Zelanda mogu ući u najveći broj zemalja bez vize, i to čak u 129 zemalja, iako se zbog pandemije koronavirusa ne preporučuju međunarodna putovanja.

Drugo mesto je rezervisano za čak osam zemalja, Luksemburg, Nemačku, Austriju, Švajcarsku, Irsku, Južnu Koreju, Japan i Australiju, državljani ovih zemalja sa svojim pasošem mogu ući u 128 država sveta, dok se na trećem mestu nalaze Švedska, Belgija, Francuska, Finska, Italija i Španija. Oni mogu bez vize posetiti 127 država sveta.

Treba navesti da se iz zemalja regiona Slovenija nalazi na 5. mestu, Hrvatska na 8. mestu, dok se naša zemlja nalazi na 45. mestu.

Original Article