Najbolje art nouveau destinacije Evrope

119
najbolje-art-nouveau-destinacije-evrope

Art Nouveau stil je inspirisan prirodom, cvećem, životinjama, u potpunoj suprotnosti sa masovnom industrijalizacijom 19. veka. Art nouveau ili Secesija, kako je još poznat, je poslednji umetnički univerzalni pravac koji je uspeo da unese lični umetnički pečat u gotovo sve oblasti modernog života

Secesija je pravac koji se odrazio pre svega u visokoj umetnosti arhitekture, slikarstva i skulpturama, ali je ostavio jasan trag i u dekorativnoj i primenjenoj umetnosti. Upravo zbog toga, gradovi koji su se razvijali i nastajali tada širom Evrope su bili građeni u ovom stilu. Koje su to najbolje art nouveau destinacije Evrope?

Art Nouveau stil je pun kolorita, on je kreativan i odvažan. Art Nouveau je totalan, vidi se na zgradama, ali i enterijeru i uređenju kuće. Internet stranica europeanbestdestinations.com je zbog toga pokušala da izdvoji najlepšu art nouveau arhitektonsku baštinu Starog kontinenta. Od deset najlepših na listi nalaze se dva grada nama dobro poznata. U pitanju su Subotica iz Srbije i Ljubljana iz Slovenije.

Subotica

Dolaskom železnice 1869. godine Subotica postaje bogat kosmopolitski grad. Priliv novca je bio kombinovan s prilivom ljudi iz različitih sredina i kultura. Jednostavne kuće u centru grada pretvorene su u luksuzne stambene kuće koje su služile za “pokazivanje”.

U Subotici ne treba nikako propustiti Subotičku sinagogu, Gradsku kuću, Palatu  Rajhl, kao i ostale građevine koje su svedoci razvoja secesije u ovom šarmantnom gradu. Reč je o čistom „mađarskom secesijskom“ stilu sa primesama nemačkog jugendstila, ali i francuske i belgijske secesije koje ovaj multikulturalni i kosmopolitski grad čine jednom od najboljih secesijskih destinacija u Evropi.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Ljubljana

Art nouveau stil u Ljubljani bio je pod snažnim uticajem secesije iz Austrije, iako se početkom 20. veka razvio stil specifičan za Sloveniju. Jedno od remek-dela secesije je Hauptmannova kuća na Prešernovom trgu, jedna od retkih građevina koje su preživele zemljotres iz 1895. godine. Pravi amblem grada, jedna od najlepših secesijskih građevina u Ljubljani nedvosmisleno je Zmajev most izgrađen 1901. godine.

Najlepše art nouveau destinacije sa originalnom secesijskom arhitektonskom baštinom su:

  1. Oradea, Rumunija
  2. Budimpešta, Mađarska
  3. Barselona, Španija
  4. Aveiro, Portugal
  5. Darmštat, Nemačka
  6. Subotica, Srbija
  7. Riga, Litvanija
  8. Terasa, Španija
  9. Ljubljana, Slovenija
  10. Beč, Austrija

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Najbolje art nouveau destinacije Evrope se pojavio prvo na TU magazin.