Na prodaju celo švedsko selo poznato kao “wellnes raj”

141

U Švedskoj se nalazi jedno malo idilično selo poznato po brojnim prirodnim izvorima i visokokvalitetnoj vodi koja se već vekovima koristi kao terapija i prirodna pomoć u isceljivanju zdravlja. Od skoro ovaj ceo kompleks, računajući i selo, možete kupiti za samo 6.5 milona evra

Satra Brun se nalazi u Švedskoj nedaleko оd prestonice Stokholma, u njemu živi oko 350 stanovnika, i svi žive od spa centra. Selo je nastalo početkom 18. veka kada je doktor Samuel Skrag otkrio izvor mineralne vode u okolini. Otkupio je zemljište, napravio je bunar, kuću koja je imala izvore u svojoj okolini, bolnicu koja je takođe podignuta na izvorištu, pa je cela priča oko spa centra počela da funkcioniše. Osim neophodne infrastrukture za lečilište, on je podigao i crkvu i kuće za stanovnike, kako bi se mala zajednica osećala potpunom.

Ovaj potez je bio na pravom mestu i u pravo vreme, tada je popularnost prirodnih izvora bila na vrhuncu, svi su smatrali da upotreba mineralne vode za piće i kupanje ima balansirajući i isceljujući efekat na zdravlje ljudi.

Popularnost ovog centra je rasla, turisti i bolesni su dolazili iz svih krajeva zemlje na lečenje i uživanje u toplim i hladnim kupkama, sve do 1740. godine kad je zemljište i kuće kupio biskup iz Vasterasa, koji ih je nekoliko godina kasnije ustupio univerzitetu Upsala, jednom od najboljih univerziteta u zemlji. Univerzitet je u svom vlasništvu imao ovaj kompleks sve do 2002. godine.

Satru Brun je 2002. godine prodata grupi od 16 lokalnih preduzetnika, i selo se od tada vodi kao mesto koje turistima nudi usluge spa-turizma. Danas, kompletno selo, čitav kompleks se nalazi u vlasništvu preduzetnika koji su odlučili da ga prodaju zainteresovanim kupcima za samo 6.5 milona evra.

Original Article