Mordor i epska fantastika Gvineje

167

Svako ko je gledao film ili čitao knjigu mašto je o nestvarnim predelima koje je pisac opisivao, i sigurno je najveći utisak ostvaljao mračni toranj onoga čije se ime ne spominje, čarobnjaka Saurona. A šta ako toranj zaista postoji?

U knjizi Dž. R. R. Tokina, “Gospodar Prstenova”, a kasnije i na filmu, najjači utisak ostvaljao je jezivi mračni toranj na kome se nalazilo Svevideće oko. Ime planine je Mordor, a pravi Mordor, ne tako strašan i mračan, postoji u Africi.

Pico Cao Grande je ime ove prirodne strukture, i ona se nalazi na malom ostrvu u blizini Afrike, na ostrvu Sao Tome u Gvinejskom zalivu. Lokalci ovaj vulkanski vrh zovu još i Veliki pseći vrh.

View this post on Instagram

The volcanic spire of Cão Grande is located on the island of São Tomé, part of the West African island nation of São Tomé and Príncipe. Follow @remotebackpacking Follow @remotebackpacking For more amazing undiscovered places @hermanospou & Justin Faulkes #travel #backpacking #hiking #camping #offthebeatentrack #views #nature #remote #inspiration #motivation #saotome #saotomeandprincipe #island #climbing #equator #westafrica #africa #gulfofguinea #atlantic #ocean #jungle #picocaogrande #caogrande

A post shared by Remote Travel Photography (@remotebackpacking) on

Pico Cao Grande je visok oko 300 metara, i predstavlja najviši vulkanski vrh, odnosno vulkanski čep na svetu. Da ambijent bude još autentičniji, njemu doprinose magla i vlaga koje ga okružuju, imajući u vidu da ovaj deo zemlje ima zaista puno kišnih dana u toku godine.

Na njegovom vrhu žive samo ptice i neke vrste zmija, i pristup je praktično nemoguć, pa niko sa sigurnošću ne može da kaže da li tamo zaista živi Sauron.

Original Article