Montserrat – manje poznata Katalonija

157

Ovaj deo Španije nije toliko poznat turistima, i ako volite planinarenje i uživate u lepotama stenovitih predela, upišite Montserrat u vaš itinerer, nećete se pokajati

Svi su čuli za Barselonu, ona je uvek logičan izbor i Španija kakvu morate upoznati. Međutim, ono što najveći broj turista ne zna je činjenica da se na samo sat vremena udaljenosti od Barselone vozom nalazi jedno od najpopularnijih odredišta Španije, Montserrat. Treba reći da je Montserrat jedna od popularnijih destinacija kod Španaca, i da svetski putnici nisu česta pojava tamo.

Sa ovog mesta se pruža nesvakidašnje lep i besprekoran pogled na Kataloniju, i to je mesto idealno za sve zaljubljenike u prirodu, planinarenje i aktivan odmor.

Montserrat je za mnoge hodočasnike sveto mesto, posebno zbog toga što je još 880. godine nekoliko mladih pastira na nebu iznad planine Montserrat ugledalo čudesno svetlo koje je protumačeno kao Božji znak. Upravo zbog toga je tu podignut manastir u čijem sklopu se nalazi i samostan. Kasnije je u ovom kompleksu izgrađeno i dva muzeja, a danas tu postoje i prodavnice i restorani. U muzejima se nalaze dela Salvadora Dalija, El Greka, Monea i Đordana.

Iznad kompleksa se nalazi najviši vrh parka prirode Montserrat, i to je odlična prilika za planinarenje, šetnje i istraživanje. Postoje označene staze, ali nisu obavezne, pa je uživanje u celokupnom doživljaju zaista neverovatno.

Do ovog kraja se stiže lako vozom iz Barselone, putuje se oko sat vremena, i karta košta 23 evra po osobi. Ovde takođe postoji i žičara koja vas od podnožja do vrha vozi, ukoliko ne želite da pešačite, i vožnja košta 11 evra.

Original Article