Mladi Srbi iz Zagreba očistili crkve na Baniji i Kordunu

11

Radne akcije u slabije razvijenim područjima Republike Hrvatske česta su aktivnost Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj koja ima sedište u Zagrebu. Obnovljena su mnoga zapuštena mesta u Dalmaciji, Lici, Baniji, Kordunu i Slavoniji. Članovi ove organizacije slobodno vreme nakon poslovnih obaveza često koriste kako bi počistili objekte u slabije razvijenim mestima naseljenim srpskom populacijom.

Subota je iskorišćena kako bi se počistio prostor unutar i van dve crkve istoga imena. Jedan deo ekipe Omladinske mreže boravio je u petrinjskom selu Jošavici na Baniji, dok je drugi deo posetio kordunaško selo Veliku Crkvinu na Kordunu.

Prva radna akcija čišćenja crkve u Jošavici održana je pre više od dve godine, a sada je održano još jedno čišćenje hrama.

– Veliku radnu akciju oko hrama Svetog Georgija u Jošavici radili smo još 4. avgusta 2018. godine. Ova je crkva je na isti datum 1995. godine pogođena granatom pa smo kao vreme održavanja radne akcije odabrali godišnjicu tog njenog stradanja…

The post Mladi Srbi iz Zagreba očistili crkve na Baniji i Kordunu appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article