Митрополит Амфилохије: Нећу умрети док на врх Ловћена не вратим Његошеву цркву

69

09. 2020.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да неће умрети пре него што на врх Ловћена врати Цркву Светог Петра Цетињског.

„Немој да мислиш да сам стар за то. Не, Господ ће је, за мога живота, вратити тамо где је била“, изјавио је митрополит Амфилохије за „Политику“.

Он је подсетио да је у заветној капелици коју су саградили Петровићи, управо Његош „дао обијелити (цркву)“ и да се сваке године по његовој заповести литургија служила у њој за душу неумрлих црногорских јунака.

„Црква Светог Петра била је његова задужбина, подигнута по његовом упутству и за време његовог живота (1846.године), на месту које је сам обележио и изричито завештао да у њој буде сахрањен“, подсетио је митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, свима је познато Његошево аутентично завештање, којегласи:

„Ја хоћу да ме сараните у ону цркву на Ловћену… То је моја потоња жеља, коју вам иштем, да је испуните и ако ми не задате божју вјеру да ћете тако учинит` како ја хоћу, онда ћу ве остави..

The post Митрополит Амфилохије: Нећу умрети док на врх Ловћена не вратим Његошеву цркву appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article