Misterije Srbije – tragična ljubavna priča i crkva u kojoj nema venčanja

79

Na dva kilometra od Trgovišta nalazi se jedna crkva u kojoj se vernici ne raduju, ne venčavaju i ne krste, posvećena je Presvetoj Bogorodici, i nalazi se na mestu koje ima prilično zloslutno ime

Nedaleko od Trgovišta, na mestu koje se zove Vražji kamen, podignuta je mala crkva posvećena Presvetoj Bogorodici. Do ovog mesta se prilično lako stiže, a u blizini ovog mesta se nalazi i Donja Trnica, praktično muzej na otvorenom, sa kućama od blata i pruća, kao i ostalim stvarima napravljenim u prošlim vremenima.

Crkva se nalazi na prirodnom fenomenu, kamenoj formaciji nastaloj erozijom stena koje je oblikovala reka Pčinja zajedno sa ostalim silama prirode. Ovi kameni stubovi su visoki po nekoliko desetina metara. Crkva je podignuta u periodu od 1350. i 1380. godine kako je procenjeno, na osnovu arhitekture i živopisa.

View this post on Instagram

,,Druga legenda nam govori kako su se u davna vremena zavoleli momak i devojka iz sela Donja Trnica. Mladić je bio jedinac i iz najbogatije kuće u selu, dok je devojka bila iz najsiromašnije. Njihovi roditelji nisu dozvolili tu ljubav, ali uprkos tome, njih dvoje odlučuju da se venčaju. To venčanje se održalo u crkvi Presvete Bogorodice. Kada su izašli iz crkve, kako običaji nalažu, mladenci su uzjahali okićene konje, ali njegov konj, preplašen od vike i dešavanja svatova, krene prema provaliji i tamo propade zajedno sa mladoženjom na ledjima. Shvativši šta se dešava, mlada silazi sa svog konja, trči ka litici i skače za svojim dragim. Od veselja do žalosti. Pčinjani tvrde da se od tada u toj crkvi više niko nije venčao, niti dete krstio." Posetite nas na carsija.rs i saznajte sve o dvojniku Djavolje varoši. ▪ ▪ ▪ #carsija #carsijavranje #vranje #legenda #vrazijikamen

A post shared by Čaršija (@carsija.vr) on

Za crkvu se vezuje nekoliko legendi koje meštani prepričavaju sa strahopoštovanjem, kako to u obližnjem selu kažu “da vrag ne čuje”, od kojih je legenda zbog koje se narod ne venčava u ovoj svetoj kući možda i najinteresantnija.

Ljubav mladića i devojke iz ovog kraja bila je poznata svima, i kako su odlučili da se venčaju, hteli su to da obave baš u crkvi na Vražjem kamenu, gde su se u tajnosti sastajali, pošto njihovi roditelji nisu odobravali tu vezu.

Devojka je bila prava lepotica, na žalost jako siromašna, on jedinac iz dobrostojeće kuće, i uprkos protivljenju roditelja, ljubav je bila jača, zakleli su se i obećali jedno drugom upravo na oltaru crkve.

View this post on Instagram

Vražiji kamen U neposrednom okruženju Trgovišta, tačnije na 5 kilometara prema Vranju, nalaze se monumentalni oblici stenske mase, verovatno jedinstveni na području Srbije, pa i Balkana i Evrope, koji oblikom podsećaju na Đavolju varoš. To mesto poznato je kao „Vražji kamen“ i na samom vrhu nalazi se Crkva Presvete Bogorodice koja datira iz XIV veka. . . #javolisrbiju #vrazijikamen

A post shared by javolimsrbiju (@javolimsrbiju__) on

Pošto nisu mogli to da promene, roditelji su rešili da naprave svadbu kakva dolikuje, i mladenci su nakon venčanja izašli iz crkve i uzjahali konje prema narodnom običaju, to je trebalo da bude najradosnija povorka u kraju. Međutim, mladoženjin konj se uplašio, te je pojurio ka provaliji sa koje se survao, a mlada je istog časa potrčala za njim kad je to videla. Skočila je bez razmišljanja.

Ovaj nemili događaj je pogodio sve u selu i okolini, pa se u crkvi više ne venčava, jer crkva „nije za radost pravljena”. Po drugoj legedi, crkva je prvobitno bila zidana pored reke, i sve što bi bilo podignuto preko dana, đavoli bi tokom noći odnosili i ostavljali na Vražjem kamenu.

Crkva je ostala, a danas tamo odlaze mnogi mladi parovi koji ne mogu decu da imaju, veruje se da Bog daje decu svima koji dolaze u ime ljubavi tek venčanog para koji je stradao, a poroda i sreće nije imao.

Original Article