Misterija ostrva sa samo jednom kućom

75

Iako su preduzete sve mere predostrožnosti, priroda je još jednom dokazala da život uvek pronađe put. Na ovom ostrvu je to potvrdila na najinteresantniji način, jer je bez učešća čoveka i bez mešanja u ekosistem na njemu nikao ni manje ni više, paradajz

Surtsey je vulkansko ostrvo u Atlantskom okeanu. Nalazi se na tridesetak kilometara od Islanda. Nastalo je velikom erupcijom 1963. godine koja je počela u okeanu, na dubini od 130 metara. Tako se rodlio ovo malo čudo prirode za koje su se posebno zainteresovali naučnici širom sveta. Obični ljudi se pitaju kakva je u stvari misterija ovog malog ostrva sa samo jednom kućom?

Ostrvo Surtsey je nastalo u sukobu moćnog vulkana koji se sukobio sa moćnim okeanom. U toj borbi, a možda i ljubavi, nastalo je ostrvo u erupciji koja je trajala čak tri godine. Tako je 1967. stvoreno ostrvo površine od 2.7 kvadratnih kilometara.

Međutim, kako to obično biva, priroda je još jednom pokazala svoju snagu i volju. Erozija tla i jaki vetrovi su vremenom su smanjili njegovu površinu na oko 1.3 kvadratnih kilometara. To nije međutim smanjilo interesovanje naučnika za to misteriozno područje.

Ostrvo je pod zaštitom Uneska, a na njega mogu da odu samo naučnici, odabrani botaničari, biolozi i vulkanolozi. Njihov glavni im je zadatak je da prouče kako nastaje ekosistem bez ljudskog uticaja.

Prva vegetacija na ostrvu je bila u znaku mahovine i lišajeva, a ubrzo su ga nastanile i ptice, galebivi i njorke. Danas tu raste sedamdesetak biljnih vrsta, a na njemu žive insekti, razne ptice i foke.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Na ostrvu se nalazi samo jedna kuća u kojoj spavaju naučnici koji proučavaju ekosistem. Pre nego što se iskrca na ostrvo, svaki naučnik mora temeljno da se očisti i pregleda kako ne bi narušio prirodni sistem ostrva. Uprkos svih mera, na ostrvu je izrasla biljka paradajza, što je iznenadilo naučnike. Biljka je odmah uklonjena, kako ne bi bila intruzivna vrsta koja može ugroziti već postojeći biljni svet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Misterija ostrva sa samo jednom kućom se pojavio prvo na TU magazin.

Original Article