Minsk – sovjetska diktatura i moderni beloruski Kazačok

159

Ovaj grad ne spada u tipične siti brejk destinacije, i upravo je to ono što ga izdvaja od ostalih gradova u Evropi. Nekadašnji sovjetski gigant potpuno je drugačiji od svega na šta smo do sad navikli, i turisti polako počinju da otkrivaju sve njegove posebnosti

Najveći grad Belorusije, ujedno i prestonica, nalazi se na dve reke, što je već dobar preduslov da vam boravak tamo bude uspešan. Minsk je destinacija puna izuzetno zanimljivih sadržaja, a još ako znamo da grad nije doziveo turistički bum, još uvek, onda znamo da imamo pravu ekskluzivu.

Mnogi Minsk doživljavaju isključivo kao nekadašnju prestonicu sovjetskog čeličnog poretka, što i nije baš potpuno netačno, imajući u vidu njegovu burnu istoriju. Iako je grad nekada rastao pod režimom radničkog kapitalističkog režima, on je danas moderan i pre svega jako lep grad koji rado dočekuje turiste, pa taj prefiks komunistički treba u potpunosti zanemariti i zaboraviti.

Do Minska se uglavnom stiže avionom, najčešče iz Budimpešte, Beča ili Varšave. Autobusom i nije baš preporučljivo, trebaće vam iz naše zemlje do tamo i više od 24 sata dobre vožnje, ali ako uživate u takvoj avanturi, zašto da ne, i autobus može biti dobra ideja.

Minsk – sovjetska diktatura i moderni beloruski Kazačok

Minsk se nalazi na rekama Svislač i Nyamiha, i datira još iz vremena starih Slovena. Prvo što se obavezno primeti jeste jako veliki broj fontana u gradu, i njih ima preko 100. Meštani su oduševljeni fontanama, pa ih često zbog raznih slavlja i događaja uključuju kako bi uživali u njima. Najstarija fontana datira iz 1874. godine i izgrađena je kako bi se proslavio završetak izgradnje vodovoda u gradu.

Glavna ulica u gradu dugačka je čak 15 kilometara, i tu se mogu videti stare zgrade i nekadašnja arhitektura, to je istorijski izuzetno bitan deo Minska, jer se upravo na tom mestu moderan grad i počeo formirati.

Savremen Minsk se može takođe odmah tu upoznati, glavna ulica je tradicionalno rezervisana za grafite i uličnu umetnost, a odatle se može videti kako se murali i razne forme grafita šire dalje po gradu. Treba obavezno posetiti ulicu Oktyabrskaya, stari industrijski deo grada koji je danas centar ulične umetnosti.

Minsk – sovjetska diktatura i moderni beloruski Kazačok

Gradom dominira sovjetska arhitektura, grandiozna i monumentalna, pa treba posetiti i videti Zgradu beloruske Vlade, glavnu poštu, centar KGB-a, Trg pobede, Palatu Republike, Nacionalno pozorište i Nacionalnu biblioteku. Lepota i veličina ovih građevina ostaviće vas bez daha.

U Minsku se nalazi treća po veličini botanička bašta u Evropi, na površini od 96 hektara zasađeno je više od 9000 vrsta biljaka, što dovoljno govori o tome koliko je stanovništvu stalo do zelenila.

Grad je zaista pun sadržaja, i nije moguće tako lako nabrojati ih sve. Posetite zgradu Nacionalne opere i baleta, obiđite Trg nezavisnosti i monumentalni spomenik Vladimira Lenjina, idite do neke od crkava kojih ima jako puno, sigurni smo da ćete uživati. Imaju čak i muzej posvećen mačkama, verovali ili ne.

Od lokalne hrane probajte sve. Ovde je krompir nacionalna namirnica, i prave gotovo sve od njega, i sve je jako ukusno. Preporučujemo draniki, verziju palačinke napravljene od krompira ili babku, pitu od krumpira.

Minsk je jednostavan, takvi su i ljudi, posetite ga i postanite Belorus bar na par dana, uživaćete u jednostavnosti i lakoći življenja u modernom i kosmopolitskog gradu koji jedva čeka da dođete i zaigrate beloruski Kazačok!

Original Article