Ministar Selaković posetio Srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru

35

30.10.202131.10.2021

Ministar Selaković polaže vence
Foto: MSP RS

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, tokom svoje zvanične posete Slovakoj, posetio je Srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru, gde je položio vence.

On je rekao da je Veliki Međer bio prvi logor Austrougarske carevine organizovan za prihvat ratnih zarobljenika sa Balkanskog fronta. Prvi Srbi su dovedeni u novembru 1914. godine, prošlo ih je preko 20.000, a u Velikom Međeru svoj život ostavilo više od 6.000 srpskih vojnika.

Ministar Selaković je istakao da se, zahvaljujući dobroj saradnji Opštine Veliki Međer, Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Vlade Vojvodine, ovo groblje iz godine u godinu obnavlja. „Ovde imate sačuvan veliki broj imena i prezimena naših vojnika koji su stradali, i to je velika razlika u odnosu na druga stratišta“, rekao je ministar i ukazao da su prethodne godine urađene ploče sa imenima stradalih i to po godinama.

Prvi čovek sprske diplmatije je poručio da će se Ministarstvo spoljnih ..

The post Ministar Selaković posetio Srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article