Mesto na kome se rađaju legende

165

Romanska stena ili Afroditina stena je smeštena pored obale, uz auto-put Limasol-Pafos. Na grčkom jeziku nosi naziv Petra tou Romiou (Romanska stena). Mesto je poznato i kao Afroditina stena i predstavlja neobičnu geološku formaciju stena, blizu obale, duž jugozapadne obale Kipra. Na ovoj plaži je more obično burno ali turisti retko odole da se barem malo ne okupaju u njenim “magičnim vodama”

Prema starogrčkoj mitologiji, ova stena je mesto rođenja boginje Afrodite, boginje ljubavi, lepote i plodnosti, negde oko 1200. godine p.n.e. Grčka boginja došla je na svet nekonvencionalno. Majka Zemlja, odnosno Grčka boginja Gea, je naredila jednom od svojih sinova, Kronosu da odseče „muške delove“ svom ocu, Uranu. Kronos ih je odsekao i bacio u more a Afrodita se podigla iz pene, koju su oni prouzrokovali u vodi. Kako je pena na grčkom afro, proizilazi zaključak da je od tog naziva Afrodita dobila svoje ime. Veruje se da se Afrodita izdigla iz penušave vode i iskočivši u školjku, tako došla do plaže. Umetnici je prikazuju kao potpuno odraslu, golu ženu koja iz talasa izranja na obalu. Kada talasi udare o stenu i rasprše se, neki kažu da nije teško zamisliti ljudski oblik koji nastaje od pene, stvorene pre nego što voda ponovo padne.Za ovu plažu kruži i mit, da će svaka osoba koja pliva oko Afrodite stene biti blagoslovena večnom lepotom, mladošću, srećom, plodnošću i iskrenom.

Mesto na kome se rađaju legende

Rimljani su je nazivali Venerom. Afrodita je bila obožavana na Kipru i imala je veliki kult, koji su na kraju srušili Rimljani. Na ovo nam ukazuje i Afroditino svetilište u mestu Kuklja, kod starog Pafosa.

Međutim, nije ovo jedina legenda, vezana za ovu plažu. Naime u zbirci epskih pesama Digenis Akritis, postoji legenda o Romanskoj steni, koja kaže da je Vasili, herojski vizantijski ratnik, navodno uzeo masivnu stenu, sa Trodos planine i bacio na obalu, da bi onemogućio Saracenskim Arapima da se tu iskrcaju. Po ovoj legendi, Romanska stena se odnosi na Vasilija a ne na Afroditu, iako je njegova nastala vekovima posle. Digenis inače označava nekog ko ima dvojno poreklo i odnosi se u ovom slučaju na Vasilija, koji je bio polu Vizantinac i polu Arapin. Stena se zbog Vasilijeve veštine naziva i Saracenska stena.

Još jedna legenda je vezana za ovu plažu i povezuje je sa obližnjim mestom Ahni. Veruje se da su se upravo na ovoj plaži iskrcali, na kopno, Homerovi dugokosi Ahajci (deo mikenske civilizacije, koja je dominirala Grčkom od 1600 do 1100 p.n.e) po povratku iz Troje.

Kombinacija lepote područja i njegovog statusa, a u mitologiji poznatog kao rodno mesto Afrodite, čini ovo zanimljivo mesto popularnom turističkom lokacijom.

Original Article