Meštani Poljana sami obnovili svoju crkvu

146

U Poljanama u opštini Dragalić, nedaleko od Nove Gradiške, postojala je duga tradicija okupljanja u seoskoj crkvi četvrtkom posle Spasovdana, a pre praznika Duhovi. Taj dan nazivan je Pokrižak, a vezivan je za završetak proizvodnje i pripreme sira tamošnjeg stanovništva. Običaj okupljanja u crkvi na ovu svojevrsnu seosku slavu u Poljanama obustavljen je i skoro potpuno iščezao jer je ovo mesto, poput desetina drugih u zapadnoj Slavoniji, devedesetih godina devastirano i zapaljeno, a zajedno sa selom uništena je i seoska crkva.

Kuće su nakon rata obnavljane, ali se većina stanovništva nikada ovde nije vratila. Pre rata je u Poljanama živelo više od četiri stotine stanovnika od kojih su Srbi činili 90 odsto, a danas ovde živi stotinak ljudi, a Srba je možda pola od tog broja.

Na ovogodišnji Pokrižak, koji je pao na 4. jun, ponovo se okupilo pravoslavno stanovništvo ovog sela, a razlog je bio osveštanje crkve koja je podignuta na mestu stare crkve. Meštani koji danas žive u inostranstvu..

The post Meštani Poljana sami obnovili svoju crkvu appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article