Matjaž Žigon, direktor MŽ Consulting & Fairs

46

Protekla godina, zbog svima poznate situacije, nije bila dobra za održavanje manifestacija bilo kakvog tipa. To je posebno važilo za velike sajmove čija je namena da na jednom mestu okupe i stotine hiljada ljudi u stalnom kontaktu. To je bio razlog da porazgovaramo sa nekim kao što je Matjaž Žigon, direktor agencije MŽ Consulting & Fairs koja se bavi organizacijom najvećih italijanskih i svetskih sajmova

TU: Da li imate neposredno iskustvo vezano za korona virus i pandemiju? MŽ: Korona virus smo posmatralii izdaleka u kancelariji, dok se i sam nisam razboleo. Infekciju sam dobio u svom kućnom okruženju i tok bolesti nije bio lak. Sada, posle dva meseca je opet sve u redu.

TU: Kako je novonastala situacija uticala na vaš posao? MŽ: Moram reći da je našoj agenciji, koja se bavi organizacijom većih sajmova u Italiji jer smo mi zvanični predstavnik regiona Alpe-Adria i Turske za sajmove koji se održavaju u Veroni, Milanu, Riminiju, Bolonji i Pordenoneu, pandemija napravila veliki problem. Aktivnost je potpuno zaustavljena. Mnogi sajmovi otkazani su 2020. godine, a svi zakazani za prvo polugodište 2021. odloženi su za drugu polovinu godine. Napokon, naši sajmovi su vodeći u Evropi i veoma su veliki. Morate da shvatite da na određenim sajmovima u jednom trenutku može da bude i do 100.000 ljudi, što je tokom ove pandemije neizvodljivo.

TU: Šta ste prvo promenili u vašem poslovanju? MŽ: Naše poslovanje se zaustavilo i iskoristili smo ovo „mrtvo vreme“ da sredimo najnovija izdanja i organizujemo podatke u našem prilično složenom, mada sofisticiranom informacionom sistemu. Sada čekamo bolja vremena i trudimo se da budemo optimistični.

TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, da li radite od kuće ili iz kancelarije? MŽ: Uglavnom svi radimo od kuće. Imamo vrlo uređen posao u kancelariji koji je potpuno u „oblaku“ i u principu bismo mogli da radimo bilo gde i bilo kada. Kao šef predstavništva, ja i dalje volim da fizički dođem u kancelariju, jer tako malo bolje iskoristim dan..

TU: Da li imate podršku nadležnih institucija i u čemu se ona sastoji? MŽ: Da, koristimo mere države Slovenije, koje nam pomažu. To uključuje instrument čekanja na posao, subvencionisano radno vreme i delimično pokriće fiksnih troškova. Bez toga bi nam bilo još teže. Završićemo 2020. sa godišnjim prometom od minusom od 50%, ali ako pogledamo samo drugo polugodište, minus 85%. Imali smo sreće da smo u januaru i februaru bili domaćini nekih vrlo velikih sajmova sa mnogim našim izlagačima: Sigep u Riminiju, Homi u Milanu, Fieragricola i Progetto Fuoco u Veroni i TISE u Las Vegasu. Međutim, takođe smo u novembru napravili događaj u Kini sa slovenačkim vinarima, što je bilo vrlo posebno iskustvo, jer sam morao da se oslonim na kolege iz kancelarije Veronafiere u Šenženu, pošto ovog puta nisam mogao fizički da prisustvujem događaju.

TU: Koji su vaši lični i planovi vaše kompanije za bližu budućnost i narednu sezonu? MŽ: U potpunosti se pripremamo za naše sajmove, koji će biti u drugom semestru 2021. Trudimo se da zadržimo optimizam, kao i naši izlagači. Svi želimo da se vratimo u stvarnost na koju smo bili navikli, iako će sve biti malo drugačije. Moramo iskoristiti naše mogućnosti i radimo na tome. Lično, ovo vreme koristim za učenje i rad sa studentima na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani i za malo odmora. Možda je i ovo „vreme korone“ dobro za nešto. Sada ne idem na putovanja, a u normalnim okolnostima puno putujem i priznajem da mi poslovna putovanja više nisu toliko veliko zadovoljstvo. Ipak kako vreme protiče, moram da priznam da mi i to nedostaje.

Original Article