Mardin – drevno utočište za sve vere i narode

185

Mardin je osim po svojoj lepoti u svetu poznat i po tome što je pomirio sve razlike u veri i religiji, i dokazao šta sve mogu ljudi da urade kad se igrom slučaja nađu na istom mestu sa svim svojim različitostima

Na jugoistoku Turske, u provinciji Mardin na oko 30 kilometara od granice sa Sirijom nalazi se jedan neobičan grad sa istim imenom. Mardin se nalazi i na UNESCO-voj listi svetske baštine, i odlična je preporuka za sve turiste i putnike.

Mardin – drevno utočište za sve vere i narode

Ulice grada su izuzetno romantične, i prilikom šetnje kroz grad uskim uličicama, uživaćete u lepim kućama, dvorišnim vrtovima, visokim minaretima, crkvicama i manastirima, u jednoj neverovatnoj fuziji različitih arhitektura, religija i ideja.

Ovaj grad je najspecifičniji po svom izgledu, nalazi se na strani brda, odakle se sa kućica koje su stepenasto po padini zidane pruža pogled ka ravnicama i predelima nekadašnje Mesopotamije. Osim toga, on se nalazio na nekadašnjem putu svile, pa je zbog svega toga njegova istorija izuzetno bogata i raskošna.

Mardin – drevno utočište za sve vere i narode

Mardin je posebno važan po činjenici da je u to vreme bio i središte sirijske pravoslavne crkve, iako se nalazi u području gde je islam najrasprostranjenija religija. U njemu stanovništvo čine Arapi, Kurdi, Sirijci i Turci, govori se više od 5 jezika, i bez obzira na sve razlike, život je ovde dobar za sve.

Stanovništvo se bavi uglavnom trgovinom, ali i starim zanatima, pa se osim neverovatnih umetničkih dela od srebra i zlata ovde može probati i jako ukusno maslinovo ulje, a možete kupiti neki od domaćih mirišljavih sapuna.

Mardin – drevno utočište za sve vere i narode

Ako idete u Tursku, upišite i Mardin na turističku mapu, iako još uvek nije poznat, odlična je prilika da upoznate ovu zemlju na jedan drugačiji način, Turska je mnogo više od Istanbula ili Bodruma.

Original Article